۱۴۰۴ اردیبهشت ۴, پنجشنبه

برنج، مسموم کننده ترین مادۀ غذائی!

 

برنج، مسموم کننده ترین مادۀ غذائی!



برنج یکی از بیشترین مواد غذائی مورد استفادۀ انسان است.

در مجموع، 4000 نوع برنج در جهان وجود دارد و کشورهای عمدۀ کشت کنندۀ آنها شامل بنگلادش، چین، هند، پاکستان، اندونزی، تایلند، میانمار (برمه)، فیلیپین و ویتنام اند.

دانشمندان چینی پس از بیش از یک دهه مطالعه در نحوۀ رویش برنج در شالیزارها، به نتیجه رسیده اند که مواد سمی فراوان موجود در خاک میتوانند به دو طریق برنج را آلوده کنند.

به صورت ترکیب مواد سمی با برنج (آلودگی ترکیبی)

یا به صورت آلوده شدن برنج به مواد سمی (آلودگی خارجی)

برنجی که به صورت آلودگی ترکیبی تولید میشود، حاوی نیترات و آرسنیک خاک است که در اثر نور شدید آفتاب و دی اکسید کربن، وارد برنج میشود. تمیز کردن برنج از این مواد سمی در آشپزخانه و به طریق معمولی، غیر ممکنست. این نوع برنج در کشورهائی تولید میشود که درجۀ حرارت بر اثر تابش نور خورشید بطور معمول بالاست.

برنجی که به صورت آلودگی خارجی تولید میشود، را میتوان با روشهای ساده، میزان نیترات و آرسنیک آنرا شستشو و کاهش داد. این نوع برنج در مناطقی کشت میشود که درجۀ حرارت محیط پائین بوده و تابش خورشید در کشت برنج اثر کمتری دارد.

توجه به این واقعیت  لازمست که خاک دارای بیشترین مواد سمی و کشنده است که مهمترین آنها ترکیبات نیترات و نیز فلز آرسنیک میباشد. خوردن مداوم این مواد سمی سبب انواع سرطان در انسان میشود. بر این اساس باید از تماس با این مواد سمی حتی المقدور احتراز کرد یا به حداقل رساند.

تماس یا بلع این مواد سبب انواع بیماری سرطان در ششها، مثانه و پوست شده و حتی موجب بیماریهای اعصاب، قلب، قند، آثار معکوس در حاملگی، کاهش سیستم ایمنی بدن و آثار مضر دیگر سلامتی انسان میشوند.

نتیجه اینکه، نخستین گام باید بر کاهش مصرف برنج معطوف شده و توجه به اینکه برنج عرضه شده برای فروش از چه منبعی بدست آمده، بسیار مهم است. برنجی که در محیطهای سردسیر نظیر دامنه های کوه هیمالیا کشت میشود، از نظر ترکیبی دارای کمترین میزان آرسنیک و از نظر آلودگی خارجی نیز به مقدار حداقل، آلوده به آرسنیک و نیترات است.

برای آماده کردن برنج جهت پخت، باید اولا- آنرا با آب سرد شستشو داد. ثانیاً- باید برنج را به مدت ده دقیقه در آب ولرم غوطه ور کرد. به این طریق، فلز آرسنیک ته نشین میشود و میتوان آن را از آب آلوده با کفگیر جدا نمود. سپس برنج را به طریق آبکش پخت تا آرسنیک و نیترات موجود در آن به حد اقل ممکن برسد.

در خاتمه لازمست توجه کنیم که تجار وارد کنندۀ برنج، از چه منبعی آنرا وارد میکنند و از خرید و مصرف برنجائی که توسط تجار سودجو از مناطق گرمسیری وارد میشوند، خودداری کنیم.

البته توجه داریم که برنج تولید شدۀ گیلانی، بهترین و سالمترین نوع برنج است و با برنج باسماتی هیمالیا رقابت میکند.

منبع مقاله:

https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(25)00055-5/fulltext